27.7.2008

Mitä tehdä, jos puhelinmyyjät soittelet hieman liian usein?

Monia ihmisiä häiritsee ihan ymmärrettävästi puhelinmyyjien yhteydenotot, etenkin jos niitä tulee kovin usein. Mutta mitäpä asialle sitten voi tehdä käytännössä? No, täytyy heti kättelyssä todeta, että puhelinmyyjät ovat kuin sieni-infektio. Kerran kun pääset noiden kohteeksi, niin on hyvin todennäköistä että he soittelevat sulle myös jatkossa.

Aloitetaan ensinnä siitä, että miten päästä eroon sinulle soittaneesta myyjästä helpoimmin ja tehokkaimmin? Tuo hoituu yksinkertaisimmin sillä, että toteat heti aluksi ettet osta mitään puhelimessa. Ei se sen ihmeempää ole. Sanoisin, että 9 myyjää 10stä toivottaa tuon jälkeen hyvät jatkot ja se oli siinä. Tietysti porukasta löytyy aina hieman sitkeämpiäkin tapauksia, mutta todennäköisimmin, jos myyjä jatkaa vielä tuon jälkeen niin kyse on vain reaktiosta. Eli joiltakin myyjiltä tulee tuossa vaiheessa aina automaattisesti jokin sama lausahdus, jolla he kyselevät syytä tuohon. Tuosta ei kuitenkaan kannata välittää eikä kannata myöskään alkaa perustelemaan tuota mitenkään. Eli, ei kannata tuhlata omaa eikä myyjän aikaa turhaan höpöttelyyn.

No, jos sitten haluaa estää myyjien soittelut kokonaan, niin numeronsa voi ilmoittaa Robinson-palveluun. Tuon ASMLn kannalta tämä tietenkin on näppärä palvelu. Kieltoa haluavat kun maksavat heille suojelurahaa siitä ettei heidän jäsenensä soittele heille :-). Vaikkei tuon hinta nyt olekaan mikään päätä huimaava, niin hieman hullunkurinen ajatusmalli siltikin. Tämä ei kuitenkaan ole mikään pommin varma keino. Tuo kielto kun pätee vain ja ainoastaan heidän jäseniinsä eikä suinkaan kaikkiin alan toimijoihin. Lisäksi jäsenyrityksiltäkin saattaa tulla joskus soittoja. Joinain päivinä, kun paikalla on paljon myyjiä, niin monet paikat ottavat käyttöön myös ylimääräisiä kännyköitä ja näistä soitetut puhelut eivät suodatu ollenkaan tuon listan läpi. Eikä tuo ilmoituskaan ole voimassa kuin 3 vuotta ja sitten se täytyy taas uusia.

Jotkut asiakkaat saadessaan puhelun vaativat aina numeronsa poistamista listalta tms. Tuolla ei kuitenkaan ole mitään merkitystä. Ne listat kun ovat pelkkiä printattuja paperilappuja, joissa on nimet, numerot ja osoitteet. Vaikka myyjä viivaisikin jonkun numeron tuosta yli, niin se tarkoittaa vain sitä, että jos joku toinen myyjä sattuu ottamaan jo soitetut listat käteensä soittaakseen niihin numeroihin, joista aiemmin ei vastattu, niin hän ei sitten soita tälläiselle asiakkaalle. Tuo samanen lista voidaan kuitenkin printata taas parin kuukauden päästä uudelleen tai joku toinen puhelinmyynti firma saattaa käyttää samaa listaa. Tollaset pyynnöt eivät siis välity eteen päin ja ovat täysin turhia.

Tossa nyt oli jotain millä voi koettaa rajoittaa harmia, mutta jos sitten mietitään miten nuo soitot estää kokonaan, niin pitää alkaa miettimään miksi sun nimi on listalla alun perin? Nyt tulee sitten se tyly osuus, eli tuosta voit syyttää vain ja ainoastaan itseäsi! Noita numeroita kun ei oteta suoraan puhelinluettelosta tai arvota vaan nämä henkilöt ovat aina tilanneet jo aiemmin jonkun lehden ja tässä yhteydessä ovat menneet antamaan numeronsa lehtiyhtiölle. Noita numeroita kerätään myös arpajaisten, ilmaisten näytteiden jne avulla. Joten jos et halua, että myyjät soittelevat sinulle, niin älä anna sitä numeroasi heille. Kaikki tärkeät yhteydenotot näiltä yhtiöiltä tulevat aina postitse. Kukaan ei lähetä lehteä puhelimitse tai edes ilmoita arpajaisvoitosta sitä kautta vaan niitä kerätään vain markkinointitarkoituksiin. Jos sitten olet jo mennyt antamaan numerosi jonkin tilauksen tms yhteydessä, niin sitten tilanne voi olla hieman ikävämpi. Kuten tuossa edellisessä viestissä totesin, niin nämä yhtiöt soitattavat myyjillään aina silloin tällöin todella vanhoja listoja. Joten kymmenen vuotta sitten tilattu lehti voi vielä nytkin poikia sulle muutaman markkinointipuhelun.

Jos sitten sulla on joku "höppänä" sukulainen, jolta on jo hieman järjen valo himmennyt ja joka ostelee kaiken mitä sille kaupataan, niin alalla on käytössä jonkinlainen "musta lista". Eli lista henkilöistä, joille ei saa myydä mitään puhelimitse. Itse en tosin tiedä kuka tuota ylläpitää tai miten tuolle saadaan joku henkilö enkä myöskään löytänyt googlettamalla tuota tietoa. Mutta uskoisin, että kuluttajaviranomaiset, ASML tai lehtiyhtiöt pystyvät antamaan tuosta lisää tietoa. Yhteydenottoja tuo ei estä, mutta kaupat kyllä.

Tuo lista ei välttämättä ole täydellinen, mutta sen voin todeta ettei mitään takuu varmaa keinoa ole päästä eroon puhelinmyyjistä. Parhaaseen tulokseen pääsee, kun ei tosiaan anna heille numeroaan.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
Anonyymi kirjoitti...

Olipas se loppujen lopuksi pohdiskelevaa tekstiä. Myöskin ajatuksia herättävä. Minulle itselleni puhelinmyyjät tai hihhulit eivät ole häiriöksi asti soitelleet, mutta yleensä vain kieltäydyin tarjouksista ja kyselyistä suoraan ja asia on selvä. Kieltävä vastaus jatkuu jokaiseen uuteen mainospuheeseen asti. Yleensä ei siinä vierähdä kuin muutamia sekuntteja ja sessio on ohi. Vaikka joskus tekisi mieli jutellakin jollekin soittajalle ihan huvikseen vain, kun yksinäistä sattuu olemaan :)